3. kyū (vihreä)
Vyökokeissa vaaditut tekniikat
Minimiaika
Vihreän vyön kokeeseen voi osallistua aikaisintaan 6 kuukauden kuluttua oranssin vyön graduoinnista. Minimiaikaa sovelletaan lähinnä niihin, jotka harjoittelevat judoa säännöllisesti noin neljä kertaa viikossa ja menestyvät kilpailuissa ikäisiään tai muuta vertailuryhmäänsä selvästi paremmin.
Kilpailupisteet
Vihreän vyön kokelaalta ei edellytetä kilpailupisteitä.
Yleistä
Yksi leiri (edellisen vyön suorittamisen jälkeen)
Judon perusteet -koulutus
Heitot liikkeestä eri suuntiin, oikealle ja vasemmalle puolelle
Tehokas horjutus
Tokui-waza (lempitekniikka)
Pystytekniikat
te-waza
ippon-seoi-nage
morote-seoi-nage
eri-seoi-nage
koshi-waza
uki-goshi
o-goshi
koshi-guruma
ashi-waza
de-ashi-barai
hiza-guruma
sasae-tsurikomi-ashi
o-soto-gari
o-uchi-gari
ko-uchi-gari
Huom! Kodokan tekniikkaluettelossa on heitot Seoi-nage ja Ippon-seoi-nage, mutta ei Morote-seoi-nage, eikä Eri-Seoi-nage heittoja, vaikka ne Suomen Judoliiton graduointisäännöissä mainitaankin vaatimuksena.
Mattotekniikat
Kaikki sidonnat shiho-gatame ja kesa-gatame -luokista sekä niistä poistulot.
Shime- ja kansetsu-wazan perusteet, hadaka-jime ja ude-hishiki-juji-gatame.
Kesa-gatame -luokka:
Kesa-gatame
Kuzure-kesa-gatame
Ushiro-kesa-gatame
Kata-gatame
Huom! Kodokan luokittelee makura-kesa-gatame nimellä tunnetun sidonnan kuzure-kesa-gatame sidonnaksi eli yhdeksi kesa-gatame sidonnan muunnelmista. Graduointisäännöissä käytetään Kodokanin tekniikkaluokittelua.
Shiho-gatame -luokka:
Yoko-shiho-gatame
Kami-shiho-gatame
Kuzure-kami-shiho-gatame
Tate-shiho-gatame
Huom! Graduointisäännöissä käytetään Kodokanin tekniikkaluokittelun mukaisia sidontojen nimiä, joten vain kesa-gatame ja kami-shiho-gatame sidonnoista on olemassa kuzure muoto eli nimetty muunnelma. Erikseen nimettyä kuzure muotoa ei ole olemassa yoko-shiho-gatame, tate-shiho-gatame tai kata-gatame sidonnoista. Tämä tarkoittaa vain sitä, että on olemassa useita erilaisia tapoja tehdä yoko-shiho-gatame, tate-shiho-gatame ja kata-gatame sidonnat vaikka niitä ei olekaan erikseen nimetty.
Suoritustaso
Vihreän vyön kokelaan tekniikka alkaa olla jo sujuvaa ja tokui-wazat tehokkaita.
Vihreän vyön koe voidaan aloittaa tokui-wazan esittämisellä monipuolisesti (useammasta tilanteesta). Näin kokelas pääsee kokeen aluksi esittämään vahvat tekniikkansa ja graduoija näkee, mitä kokelas parhaiten osaa ja miten. Tokui-wazan esittämisessä näkyy selvästi torin hyökkäyksessä rytmin vaihto ja horjutuksen teho.
Heittoja osattava tehdä reagoimalla uken aloittamaan liikkeeseen neljään eri suuntaan: Uke lähtee heti otteen haettuaan liikkumaan ja viemään johonkin suuntaan, johon kokelaan on reagoitava (hänelle) tilanteeseen sopivalla tekniikalla.
Tekniikkaesittelyssä heittoja osattava tehdä myös viemällä uke liikkeeseen eri suuntiin esim. neljään horjutussuuntaan tekniikasta riippuen myös tsugi-ashi-liikkeellä.
Mattotekniikat esitetään hyökkäys/puolustustilanteista
Tori puolustautuu selällään ja tekee sidontaan käännön, kuristuksen tai käsilukon
Uke on vatsallaan tai nelinkontin - kokelas tekee sidontaan, kuristukseen tai käsilukkoon päättyvän hyökkäyksen selästä, sivulta tai uken pään suunnasta
Uke on selällään - kokelas tekee sidontaan, kuristukseen tai käsilukkoon päättyvän hyökkäyksen
Sidonnoista poistulot osattava monipuolisesti
Ukemin rooli keskeinen ja osattava hyvin.