Mitä Judo on?

Judo

Mitä Judo on?

Judotekniikat

Judo (jūdō) on maailman levinnein ja suosituin, Japanista lähtöisin oleva kamppailulaji, joka sopii kaiken ikäisille ja kokoisille aktiivisille ihmisille.

Joustavuus, maksimaalinen teho, sekä yhteinen hyvä ovat judon kolme pääperiaatetta. Judossa kamppaillaan sekä pystyssä, että matossa. Pystyssä kaksi henkilöä yrittää saada otteen toisen judopuvusta ja otteen saatuaan horjuttaa heittotekniikan avulla toisen tasapainoa, voimaa sekä liikettä. Tilanteen päädyttyä mattoon, toista yritetään hallita sidonnalla, käsilukolla tai kuristuksella. Turvallisuussyistä käsilukot ja kuristukset ovat sallittuja vain 15 vuotta täyttäneille.

Judo kehittää peruskunnnon lisäksi ketteryyttä, notkeutta sekä tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Lajin aloittaminen on helppoa, sillä peruskurssilla opetellaan turvallinen kaatuminen ja lajin alkeet. Kurssin jälkeen voi suorittaa keltaisen vyön ja harjoitella lajin saloja loputtomiin. Monelle judosta tulee elinikäinen harrastus, jopa elämäntapa.

Kenelle Judo sopii?

Judon voi aloittaa lähes jokainen ikään, kokoon, sukupuoleen tai fyysiseen kuntoon katsomatta. Taidot kehittyvät harjoittelun edetessä. Nummelan Judosta löytyy hyvä esimerkki siitä, että judon voi aloittaa yli 40-vuotiaana ja saavuttaa mustan vyön. Monet lajin lapsena tai nuorena aloittaneet ovat palanneet aikuisialla lähiseuduille rakkaan harrastuksensa pariin asetuttuaan asumaan Nummelan ympäristöön.

嘉納治五郎 (Kano Jigoro, 1860 - 1938), the founder of modern Judo.

Kuvassa 嘉納治五郎 (Kanō Jigorō, 1860 - 1938) jūdōn perustaja.

Judoharjoittelusta

Judoa harjoitellaan judosalilla (dōjō), jonka lattia on pehmennetty judomatoilla (tatami). Judoharjoituksiin kuuluvat perustekniikat, otteluharjoitteet, sekä pidempään harjoitelleilla muodolliset liikesarjat (kata). Judon harrastaja (jūdōka) pukeutuu valkoiseen tai kilpailukäyttöön tarkoitettuun siniseen judopukuun (jūdōgi).

Harrastus ja kilpailutoiminta

Judoa voi harrastaa osallistumatta varsinaiseen kilpaurheilutoimintaan. Vyöarvojärjestelmän ansiosta lajissa voi kilpailla myös itsensä kanssa ja tavoitella mustaa vyötä.

Kilpailuissa saadaan parhaiten selville, toimivatko opetetut tekniikat ja maltti myös käytännössä. Judossa järjestetään kilpailuja miehille, naisille, lapsille, nuorille, senioreille sekä vammaisille judokoille. Tavallisten ottelujen lisäksi on olemassa myös mattojudo- ja katakilpailuja. Kilpajudoon erikoistuva voi asettaa tavoitteensa aina olympiakultaan saakka. Mestarilta vaaditaan hyvää tekniikkaa, fysiikkaa ja henkistä kanttia

Tekstiviite: Suomen Judoliitto ry (n.d.) Judo - maailman suosituin kamppailulaji.

Lapsia judosalilla Aura Light Areenalla Nummelassa.

Judon historia

"Judo sai alkunsa Japanissa 1880-luvulla, kun kasvatustieteilijä ja ju-jutsu -mestari Jigorō Kanō alkoi muokata vanhoista taistelutaidoista uutta kamppailulajia ja liikuntamuotoa. Hän kehitti ju-jutsun tekniikoita niin, että kamppailutilannetta voitiin harjoitella täydellä suoritusteholla ilman merkittävää loukkaantumisriskiä. Realistisen ottelemisen lisäksi kasvatustieteilijä Kanō korosti judossa harjoittelijoiden henkistä kasvua ja kehittymistä ihmisinä."

"Kanō pyrki alusta asti levittämään judoa myös Japanin ulkopuolelle. Laji sai mainetta ja harrastajia, kun vuosisadan alun judokat kiersivät maailmaa ja haastoivat mm. painijoita ja nyrkkeilijöitä voitokkaasti. Kanō vaikutti myös kansainvälisessä Olympiakomiteassa ja judo valittiin Olympialajiksi Tokion kisoihin vuonna 1964."

"Suomeen judon toi Japanin lähetystösihteeri Shigemi Tagami 1950-luvulla. Suomen Judoliitto perustettiin 1958. Nykyisin judoa harrastetaan joka puolella Suomea yli 120 seurassa."

"Kansainvälisesti judo on maailman levinnein ja harrastajamääriltään suurin kamppailulaji. Olympialajien joukossa se on viidenneksi suurin laji kansainvälisen liiton jäsenmaiden lukumäärällä mitattuna. Kansainväliseen judoliittoon (IJF) kuuluu 200 jäsenmaata ja Euroopassa lajia harrastaa yli kaksi miljoonaa ihmistä."

Tekstiviite: Suomen Judoliitto ry (31.5.2021), Historia.

Antti Rintamäki (alla) heittää tomoe-nagella Ukrainan Georgi Zantaraiania vuonna 2007.