Mitä judo on?


Judo kanji merkeillä kirjoitettuna
Judo on maailman levinnein ja suosituin, Japanista lähtöisin oleva kamppailulaji, joka sopii kaiken ikäisille ja kokoisille aktiivisille ihmisille.

Joustavuus, maksimaalinen teho, sekä yhteinen hyvä ovat judon kolme pääperiaatetta. Judossa kamppaillaan sekä pystyssä, että matossa. Pystyssä kaksi henkilöä yrittää saada otteen toisen judopuvusta ja otteen saatuaan horjuttaa heittotekniikan avulla toisen tasapainoa, voimaa sekä liikettä. Tilanteen päädyttyä mattoon, toista yritetään hallita sidonnalla, käsilukolla tai kuristuksella. Turvallisuussyistä käsilukot ja kuristukset ovat sallittuja vain 15 vuotta täyttäneille.

Judo kehittää peruskunnnon lisäksi ketteryyttä, notkeutta sekä tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Lajin aloittaminen on helppoa, sillä peruskurssilla opetellaan turvallinen kaatuminen ja lajin alkeet. Kurssin jälkeen voi suorittaa keltaisen vyön ja harjoitella lajin saloja loputtomiin. Monelle judosta tulee elinikäinen harrastus, jopa elämäntapa.

Kenelle Judo sopii?

Kaksi lasta harjoittelee judoa.
Judon voi aloittaa lähes jokainen ikään, kokoon, sukupuoleen tai fyysiseen kuntoon katsomatta. Taidot kehittyvät harjoittelun edetessä. Nummelan Judosta löytyy hyvä esimerkki siitä, että judon voi aloittaa yli 40-vuotiaana ja saavuttaa mustan vyön. Monet lajin lapsena tai nuorena aloittaneet ovat palanneet aikuisialla lähiseuduille rakkaan harrastuksensa pariin asetuttuaan asumaan Nummelan ympäristöön.

Judoa hyvässä seurassa

Nummelan Judo on Nuori Suomi sinettiseura. Nuori Suomi on mahdollista saada, mikäli seura täyttää Nuori Suomi ry:n lasten ja nuorten harjoittelulle asettamat ja valvomat laatuvaatimukset.

Judoa harjoitellaan judosalilla (dojo), jonka lattia on pehmennetty judomatoilla (tatami). Judoharjoituksiin kuuluvat perustekniikat, otteluharjoitteet, sekä pidempään harjoitelleilla muodolliset liikesarjat (kata). Judon harrastaja (judoka) pukeutuu valkoiseen tai kilpailukäyttöön tarkoitettuun siniseen judopukuun (judogi).

Harrastus ja kilpailutoiminta

Judoa voi harrastaa osallistumatta varsinaiseen kilpaurheilutoimintaan. Vyöarvojärjestelmän ansiosta lajissa voi kilpailla myös itsensä kanssa ja tavoitella mustaa vyötä.

Kilpailuissa saadaan parhaiten selville, toimivatko opetetut tekniikat ja maltti myös käytännössä. Judossa järjestetään kilpailuja miehille, naisille, lapsille, nuorille, senioreille sekä vammaisille judokoille. Tavallisten ottelujen lisäksi on olemassa myös mattojudo- ja katakilpailuja. Kilpajudoon erikoistuva voi asettaa tavoitteensa aina olympiakultaan saakka. Mestarilta vaaditaan hyvää tekniikkaa, fysiikkaa ja henkistä kanttia

Lähde: Judo - maailman suosituin kamppailulaji, Suomen Judoliitto ry