Materiaalit‎ > ‎

Kevätleiriohje


Tälle sivulle on koottu tietoa Nummelan Judon salilla järjestettävän kevätleirin järjestämisestä. Aiemmin Vihdin pirtillä pidetty kevätleiri vaatii enemmän järjestelytöitä tatamin siirtoineen jne.

Yleistä

Kevätleiri on järjestetty perinteisesti toukokuussa. Leirin yhteydessä voidaan järjestää vyökokeet, jolloin harjoitusten teema saadaan nivottua vyökokeisiin liittyviksi. Harjoituksten ohjaajiksi on yleensä pyydetty juniorikurssien ulkopuolisia ohjaajia. Leirimaksun hinnalla on järjestetty junioreille makkarat grillausta varten ja välipalaa, omien eväiden tueksi.

Ohjelmarunko

Roolit

Leiripäällikkö suunnittelee leirin ohjelman ja organisoi tarvittavan henkilöstön paikalle
Harjoitusten ohjaajat suunnittelevat ja ohjaavat leirillä pidettävät harjoitukset
Yövalvojat vastaavat leirin järjestyksestä ja iltatoimista yöpymisen aikana
Ruokavastaava hankkii leirillä tarjoiltavan ruokapuolen ja huolehtii ruokailujen järjestämisestä.
Maksuista vastaava huolehtii siitä, että leirille osallistuvat ovat hoitaneet maksunsa. Mikäli leirin yhteydessä järjestetään vyökoe, varmistutaan jäsenmaksun maksamisesta ja vyökoemaksuista. Lisäksi osa maksaa uuden vyön hinnan etukäteen, osa vasta vyökokeen jälkeen
Vyökokeen pitäjä ja passisihteeri huolehtivat vyökokeen järjestämisestä.

Leirin ajankohta

Leirin ajankohtaa suunniteltaessa varmistu, ettei äitienpäivä tai jossain järjestettävät kisat satu samalle viikonlopulle. Varmistu, että salille ei ole varattu mitään muuta käyttöä ja sovi mahdollisista ulkopuolisten vuoron peruutuksista hyvissä ajoin.

Ilmoittautuminen ja lupalaput

Toimita leiriohjelma ja lupalaput junioreille harjoitusten yhteydessä viimeistään puolitoista viikkoa ennen leirin alkamista.

Jokaiselta leiriläiseltä tarvitaan huoltajan allekirjoittama lupalappu, josta käy ilmi saako leirille osallistuva yöpyä leirillä vai ei.

Leirille ilmoittautumisen takaraja tulee asettaa paria-kolmea päivää ennen leirin alkamista, jotta ruokavastaava tietää hankkia leiriläisille ruokaa sopivan määrän.

Leiriläisten muonitus

Ruokavastaavan kannattaa olla yhteydessä seuran rahastonhoitajaan, mikäli ei ole mahdollisuutta odottaa tehtyjen ruokaostoksien tilitystä seuran tililtä kuittia vastaan.

Tyypillisesti on ollut tarjolla makkaraa grillattavaksi, sinappia ja ketsuppia. Syötäväksi ruisleipää, sekäleipää, sämpylöitä, voita, juustoa, leikkelettä, kurkkua ja jogurttia. Juomaksi on ollut tarjolla pillimehut ja mehukatti. Lisäksi on ollut tarjolla banaania ja omenoita. Ohjaajille ja valvojille kahvia.

Esimerkki.
Laskelma tarvittavasta ruuan kulutuksesta vuonna 2007
  • Leirille ilmoittautuneita: 47 henkeä
  • Leiripäällikkö, muonitusvastaava, 2 yövalvojaa, 2 ohjaajaa ja yksi apuohjaaja: 7 henkeä
  • Pelivara: 10 henkeä
Todellinen ruokatarvikkeiden kulutus vuonna 2012 kun henkilöitä oli 56 (49 leiriläistä + 7 aikuista):

Määrä Yksikkö Ruoka-aines
36 kpl Hiillosmakkara, tavallinen
16 kpl Hiillosmakkara, Chili
20 kpl Nakkeja
500 g Sinappia (ainakin puoli purkkia jäi yli)
500 g Ketsuppia (ainakin puoli purkkia jäi yli)
26 paria Ruispalat
?
Sekaleipää (unohtui ostaa v. 2012)
28
Sämpylöitä
800 g Voimariinia (jäi reilusti yli)
800 g Juustoviipaleita, Edam (jäi hieman yli)
1,5 kg Leikkeleitä (palvikinkkua)
2 kpl Kurkkua
30 prk Jogurttia
2 prk Mehukatti 1,5 L (jäi vajaat puoli purkkia yli)
64 prk Pillimehua (mekukatti kelpaa kun pillimehu loppuu)
15 kpl Banaania
15 kpl Omenoita
1 pkt Kahvia
1 L Kahvimaitoa (vähälaktoosinen)
160 kpl Muovimukeja (jäi yli)
40 kpl Kertakäyttölusikoita
4 rullaa Talouspaperia (jäi yli)
1 rulla Voipaperia (jäi yli)

Omenat tekevät kauppansa vasta kun ne pilkkoo viipaleiksi, joista omenakota on poistettu. Puolikkaita banaaneita kannattaa laittaa tarjolla.

Grillaamista varten grilli, kaasupullo, grillipihdit ja terävä veitsi.

Vieraanvarainen muonitusvastaava muistaa keittää kahvit ohjaajille ja tarjoaapa siinä sivussa hieman huikopalaakin.

Tiedottaminen

Seuran kotisivujen ylätasolla on valmiina sivu, jonne voi koota tarvittavat tiedot kevätleiristä, kts. http://www.nummelanjudo.fi/tapahtumat/kevatleiri 
Sivun voi laittaa näkyväksi kun leiristä on jotain tiedotettavaa ja piilottaa leirin loputtua. Em. sivu ja ilmoittautumislomake on syytä tulostaa myös salin seinälle.

Osallistujalista

Leirille osallistujista tarvitaan lista, josta käy ilmi nimi leirille osallistujan nimi, yöpyykö, onko leirimaksu maksettu ja huoltajan yhteystiedot leirin aikana. Mikäli leirin yhteydessä järjestetään vyökoe, tarvitaan lisäksi tieto onko jäsenmaksu, vyökoemaksu ja vyömaksu maksettu. Leiripäällikkö on vastuussa siitä, että lista on maksuista vastaavan, yövalvojien ja vyökokeesta vastaavien käytössä silloin kun he listan tietoja tarvitsevat. Lista on syytä laatia valmiiksi ennakkoilmoittautumisten pohjalta.

Maksuista vastaava täydentää listaa leirille ilmoittautumisen yhteydessä maksujen ja uusien ilmoittautumisien osalta.

Leiripäällikkö ja yövalvojat tarvitsevat listan leirille osallistuvien ja yöpyvien lasten lukumäärästä, sekä huoltajien yhteystiedot mahdollista yhteydenottoa varten. Leiriläisten lukumäärä on syytä tarkistaa sopivin väliajoin, jotta tiedetään kaikkien leiriläisten olevan tallessa. 

Yövalvojat

Yövalvojien lapset saavat osallistua leirille ilmaiseksi. Leiripäällikkö ja yövalvojat kertaavat salin ulko- oven vieressä olevan ohjeen varauloskäynneistä. Leiripäällikkö vastaa siitä, että salin palovarottimien paristot toimivat ja palovarottimet on testattu ennen leiriä. Leirin yön jälkeisenä päivänä yövalvojille pyritään järjestämään osallistumisvapaus leirivastuista.

Leirialue

Leiriläisille tulee kertoa, ettei leirialueelta saa poistua. Leirialueeseen kuuluu judosali ja salin pihaan, siten ettei tielle asti saa mennä.

Mikäli leiriltä poistuu kesken kaiken tulee asiasta ilmoittaa leiripäällikölle tai yövalvojalle, jotta leirillä olevien lukumäärä on koko ajan selvillä.

Iltaohjelma ja aamuohjelma

Iltaohjelma on leirin onnistumisen kannalta kriittinen osuus.

Mitä vähemmän leiriläisille antaa itsenäistä vapaa-aikaa, sen onnistuneempi leiristä tulee. Leirivastaavan tulee pitää huolta siitä, että joku suunnittelee mielenkiintoisen iltaohjelman!

Hyväksi havaittua ohjelmaa:
  • ohjattuja pelejä ja leikkejä
  • ryhmäkilpailuja, erilaisia viestejä
Riehakkuuteen päätyvää ohjelmaa
  • elokuvien katsominen
  • karaoke, tms. itsenäinen ohjelma
Heti kun leiriläisille jää hieman vapaa-aikaa, se johtaa nopeasti riehakkaaseen toimintaan, jossa vahinkotilanteet ovat aina lähellä. Tällöin leiriläiset ovat yleensä aina keksineet, että judovyöllä takaa päin toisen kampittaminen on hauska leikki. Tämä kannattaa kieltää heti alkuunsa, jottei pääse syntymään vaaratilanteita.

Ohjattu iltaohjelma voi olla vilkaskin, mutta se kannattaa päättää rentouttamiseen, jonka jälkeen jää aikaa hoitaa iltatoimet. Iltatoimien ollessa käynnissä leiriläisiä ei pidä enää päästää juoksemaan, eikä riehumaan.

Hiljaisuus

Judosalin lämmitys toimii kahdella termostaatilla, jotka ovat salin takaseinällä. Toinen säädin vaikuttaa salin päivälämmitykseen (korkeampi asetus) ja toinen yölämmitykseen (matalampi asetus). Säädä lämpötila yön ajaksi samaksi kuin se on päivälläkin.

Vihdin voimailijoiden kuntosalin ovelle on hyvä viedä tiedote, jossa kerrotaan judoleiristä ja judosalilla yöpyvistä lapsista. Lapussa kuntosalin iltakäyttäjiä pyydetään välttämään musiikin soittamista klo 22 jälkeen.

Yksi yövalvoja ei pysty samanaikaisesti vastaamaan leirin järjestyksestä ja mahdollisesta leiriläisen hoitoa vaativasta tilanteesta. Leiripäällikön tulee hankkia leirille vähintään kaksi aikuista yövalvojaa.

Tuntia ennen hiljaisuutta leiriläisiä voi pyytää hakemaan makuupussille paikka, jonka jälkeen käydään hampaiden pesula ja tehdään muutkin iltatoimet. Kolme varttia ennen hiljaisuutta voi kieltää juoksentelun, jotta leiriläiset alkavat rauhoittua. Puolta tuntia ennen hiljaisuutta on syytä komentaa kaikki makuupusseihin ja kieltää uudestaan juoksentelu. Puolet valoista sammutetaan tässä vaiheessa. Hiljaisuuden koittaessa sammutetaan kaikki valot.

Hiljaisuuden saavuttamiseen ei ole löytynyt kovin hyviä menetelmiä. Tatami on kova, ympäristö on outo ja muiden leiriläisten pelleily tarttuu helposti toisiin. Käytännössä hiljaisuuden saavuttamiseen menee noin tunti, jonka jälkeen voi sammuttaa ilmastointikoneen, koska se pitää aika kovaa meteliä.

Aamutoimet

Aamuvirkuimmat lapset heräävät kuuden ja seitsemän välillä, joten levollista nukkumisaikaa kestää reilut kuusi tuntia. Leiri herää itsekseen ennen virallista herätysaikaa.

Leiripäällikkö katsoo sopivan henkiön vetämään aamujumpan. Vapaa-aikaa ei junnuille kannata jättää, sillä tyynyt alkavat hyvin nopeasti lennellä, jos aamuohjelmaa ei ole.

Toimisto

Toimisto rauhoitetaan leirin toimihenkilöille ja ohjaajille, seuraavalla poikkeuksella.

Hyväksi havaittu käytäntö on viedä aamuvirkuimmat toimiston puolelle aamupalalle, jotteivat he tatamilla touhutessaan onnistuisi herättämään koko leiriä. Näin toimien juniorit saavat nukkua hieman lähemmaksi varsinaista herätysaikaa.

Vyökokeet leirillä

Vyökokeiden järjestämisestä löytyy erillinen tietopaketti.

ĉ
Ari Tervo,
31.7.2011 klo 10.55
ĉ
Ari Tervo,
25.4.2010 klo 11.25
ĉ
Ari Tervo,
25.4.2010 klo 11.25
ĉ
Ari Tervo,
25.4.2010 klo 11.25